«

»

Dec 29

Hei alle sammen!

Her er jeg igjen! Jeg skal fortelle igjen hva jeg hadde til middag I dag og hva Pappa kastet I kjøkkenveggen under dagens samtale. Det skjer nesten hver dag. Det begynte med at det ble bestemt at når jeg var i stand til å blogge og knytte skolisser, burde jeg også klunne lage middag. Greit det, sa jeg, men jeg må få gå vitenskapelig til verks, derfor er det mulig at jeg trenger noen dager på å forberede meg. Da kastet pappa mammas ostesmørbrød med tomatpure og krydder i veggen og gikk sin vei. Mamma gråt litt først, men så innså hun det komiske ved det hele.

Jeg begynte mine studier på nettet. Jeg tenkte som så; hva er mat? Det høres muligens fjernt ut, men det er viktig likevel. Jeg fant at mat er minst tre ting. Først er det smak og nytelse. Som når vi spiser konfekt og drikker alkohol. Som når vi spiser pizza og kake. Det er noe godt i munnen, noe vi liker der og da.

Så er det også en kilde til energi. Som når vi jobber og trenger lunsj, når vi spiser noe fordi vi er sultne, som når vi slukker tørsten eller spiser middag før kvelden. Kroppen vår er et stort hull vi må fulle med noe for å bli tilfredstilt. Ellers kan vi ikke leve videre. Disse to faktorene, sult og smak er de to viktigste faktorene til hvorfor folk ikke kan miste vekt, tror de fleste av oss. Det stemmer ikke nødvendigvis.

Den tredje tingen mat er er næring til kroppen, både kortsiktig og langsiktig næring. Mat kan gjøre deg frisk, og mat kan gjøre deg syk. Mat kan gi deg mye energi, og mat kan gjøre deg lat. Mat kan gjøre deg sulten, og mat kan gjøre deg mett.

Hvis du ser på mennesket som et stort komplisert hull med smakspreferenser. Vi er laget slik at vi må fylle hullet med noe, kontinuerlig. I det hullet skjer forbrenningen, noe som er et dårlig ord på den prosessen som faktisk finner sted. Forbrenning og ordets hentydning til ild foreslår at magen er som en forbrenningsovn der det som brenner, brenner og resten blir bare liggende igjen. Kroppen er mer som en kakeoppskrift.

Det vil si at alt du dytter inn i kakerøra får en konsekvens. Det er ikke slik at du kan slippe alt du har på kjøkkenet ned i kakerøra og det som er kake blir kake, og resten blir liggende igjen. Alt sammen blir med i den kaka du lager. Derfor er det viktig hva vi spiser.

Vi har blitt lurt av ideen om at kroppen brenner mat som et bål brenner ved. Det er en mye mer delikat prosess som dreier seg om mer enn å fylle et hull med noe brennbart. Alle vet at forholdet mellom ingrediensene i en oppskrift er helt avgjørende for det endelige resultatet, men vi tror likevel kroppen er annerledes. At du kan skyve så mye du vil av hva som helst uten konsekvenser. Det er ikke rart vi er syke. Vil du vite mer?

I neste innlegg skal jeg snakke mer om hva sult er for noe og hva det vil si å fylle hullet. Også om smak, og den tjenesten smak gjør oss.

Dette skulle handle om Aust-Agder. Her er en video du kan se!

Fint ikke sant? Vi snakkes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>